Elhízás

Az elhízás népbetegség. Az elhízás azt jelenti, hogy nagyobb a bevitt kalória mennyisége a felhasznált kalóriánál. Az elhízott személyek körében csak nagyon ritkán áll betegség a háttérben, rendszerint korábbi beidegződések vagy pszichológiai problémák vannak az okok között.

Az alábbiakban részletezzük, milyen veszélyekkel jár az elhízás és milyen lelki háttere van.

Az elhízás már népbetegség, oka sokrétű, ugyanis megváltoztak a táplálkozási szokások: egyre többet eszünk és egyre kalóriadúsabbak az ételek – ráadásul mozgásszegényebb az életünk.

A fogyást leginkább az igen költséges kúráktól, vagy külső segítségtől remélik az emberek, de az életmódon nem szeretnének változtatni. Így nem meglepő, hogy a különböző diéták eredményessége megkérdőjelezhető, azok csak rövid ideig hatékonyak.

Az elhízás veszélyei

A súlyfelesleg súlyos betegségek rizikófaktorát jelenti, gyakori szövődménye a kövérségnek a magas vérnyomás, különösen a 2-es típusú diabétesz. Már gyermekkorban is megjelenhet, ezáltal érrendszeri szövődményeket, vesebántalmakat és látáskárosodást okozva. Emellett a hormonháztartást is felboríthatja.

Megterheli az ízületeket a megnövekedett testtömeg, ez pedig komoly ízületi fájdalmakat és mozgási problémákat okozhat.

A szülők sokszor genetikai okokkal magyarázzák, ha elhízott a gyermeke, gyakran előfordul, hogy a családtagok is súlyproblémákkal küszködnek. Valójában azonban ennek a fő oka a nem megfelelő táplálkozási szokás, illetve a mozgásszegény életmód. A túlsúlyos emberek körében arányaiban nagyon kevés esetben találunk betegséget is a háttérben.

Az elhízás lélektana

Az elhízás, a plusz kilók megjelenése a legtöbb esetben valamilyen védekezésre utalhatnak. Minél nagyobb darab valaki, annál félelmetesebb, sok esetben a hízás a kisebbrendűségi komplexusok kompenzálására is szolgál. Nőknél előfordulhat, hogy a nőiességgel kapcsolatos problémák miatt növesztenek úgynevezett “védőhájat”.

Az is gyakori, hogy a stressz, a lelki problémák enyhítésre használják az emberek az evést. Nassolás közben szimbolikusan elfogyasztjuk a kibírhatatlan főnököt és a szomszédot, de gyakran saját félelmeinket, ki nem élt agresszivitásunkat is megesszük.

A közvélekedés szerint kedvesebbek a túlsúlyos emberek, kevésbé tűnnek agresszívnak. Valójában azonban sokszor arról van szó, hogy elfojtják az indulatokat, a szorongásaikat túlzott étkezésekkel kompenzálják.

Ez a megoldás azonban nem tart sokáig, rövid ideig tartó megkönnyebbülést okoz, hiszen a túlsúly tovább növeli pszichés gondjainkat. A túlsúlyos gyerekeket gyakran csúfolják társaik, nehezebben megy nekik a beilleszkedés, ügyetlenebbnek és szerencsétlenebbnek gondolják magukat. Később jelentkeznek a problémák a munkahelykeresésben és a párválasztásban is. Súlyos kisebbrendűségi érzésekhez vezethet az elhízás.

A fentiek miatt is lényeges, hogy életmódváltással találjunk megoldást, szükség esetén pszichológus segítségével kérjük, ne diéták sikertelen sorozata alakuljon ki.

Amennyiben szembenézünk a problémákkal, és megoldást találunk a bajra, meggyógyul a testünk, visszanyerjük ideális súlyunkat. Fontos, hogy felvállaljuk az érzelmeinket és az indulatainkat, nem szükséges mások elvárásainak görcsösen megfelelni. A feszültséget pedig levezethetjük másképpen is.


close