Hogyan működik a zsírlerakódás?

Orvos válaszol rovat
Tiszteletem!
172 cm magas és 82 kg vagyok. Van egy kis sörhasam, ami mindenki szerint kicsi, elenyésző, én viszont katasztrofálisnak látom. Hónapok óta súlyzós edzéseket végzek, test-építek, emellett focizom amatőr szinten. Néhány buta kérdésem lenne:
1. Étkezés után mennyi idő múlva kezd lerakódni a zsír? pld. krumplipürét ebédelek két szelet rántott hússal, utána kb. 2 órán keresztül csak a lakásban vagyok, számítógépezem, akkor az ebéd rajtam marad zsírként, mert nem mozgom le rögtön utána? Ha étkezés után rövid vagy hosszú ideig nem végzek fizikai munkát, akkor a bevitt élelem, ami nem használódik el zsírként rajtam marad?
2. Sok helyen olvasom, hogy ha több kalóriát viszek be, mint amit elhasználok, akkor hízom. Ez gyakorlatban hogyan van? Éjfélkor a testem készít egy statisztikát, zárást, hogy barátom ma 2500-at vittél be, de csak 2000 használtál, úgyhogy a többi rajtad marad. Na jó ez vicc, de amúgy hogyan működök pontosan? Ha például napi 2400 kalóriára van szükségem, akkor óránként kellene bevinnem százat? Ez lehetetlen, mert étkezésenként több száz megy be.
Hogyan működik étkezés után az anyagcsere és a zsírlerakódás? Mennyi idő után rakódik a zsír?
Tudom hülye kérdések ezek, de szeretném átlátni az elhízást, zsírlerakódást.
Válaszát előre is köszönöm!
2011. 01. 03. | 19:35

Kedves Kérdező!
A kérdéséről több száz oldalas tankönyvek születnek. A szervezet egy dinamikus dolog. Nem egy napban kell gondolkozni. Ha tartósan több energiát visz be, akkor hízni fog. Az anyagcserét röviden leírni nem lehet úgy, hogy meg is értse. Vezessen étkezési naplót, és este számolja ki mennyi kalóriát vitt be aznap. Kerülje az egyszerű szénhidrátot, péksüteményeket, alkoholt.

Orvosszakértő 2011. 01. 06. | 20:43
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close