Inzulinrezisztencia és a diéta

Inzulinrezisztencia esetén diéta segítségével sikeresen visszaállítható a szervezet szénhidrát anyagcseréjének egyensúlya. Nem mindegy azonban, milyen szénhidrátokat tartalmaz diétánk.

Az inzulin elsősorban az anyagcsere-szabályozásban játszik szerepet, a sejtek cukorfelvételét segíti. Inzulinrezisztancia esetén csökken a sejtek inzulinérzékenysége, kevesebb cukrot képesek felvenni.

Kompenzálásképpen több inzulin termelődik, mely erős éhségérzetet okoz. Fokozódik az édességek és a szénhidráttartalmú élelmiszerek utáni vágy, ezek túlzott fogyasztása pedig elhízáshoz vezet. Az inzulinrezisztencia életmódváltás hiányában kettes típusú diabétesz kialakulásához vezet.

Az étrend helyes változtatásával normalizálható az inzulinháztartás és megelőzhető a kellemetlen szövődmények kialakulása. Ebben a mozgás is sokat segít, heti 3-4 alkalommal legalább háromnegyed órányi sport mindenképpen ajánlott.

Szénhidrát-diéta

A diéta lényege a szénhidrátbevitel szabályozása. Egy napra általában 160 gramm szénhidrát fogyasztását javasoljak, 5+1 étkezésre elosztva. Nem mindegy azonban, milyen típusú szénhidrátot fogyaszt a beteg. A kulcs a felszívódás sebessége. Az inzulinrezisztenciás betegeknek kerülniük kell a gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó élelmiszereket.

Ebbe a csoportba tartozik minden cukros és szénhidráttartalmú feldolgozott élelmiszer, így a cukor, méz, növényi szirupok, és az ezekkel készült ételek, italok. Ahogy itt említhetők a fehér lisztből készült pékáruk és tészták, kukoricás- és burgonyás kenyér, darák, zsíros péksütemények (a croissanttól a kakaós csigán és a pogácsán át a lekváros buktáig), kukoricapehely, rizspehely, puffasztott rizs (általában minden pelyhesítéssel szétroncsolt sejtfalú, nagy szénhidráttartalmú növényi termék), burgonyapüré (különösen porból), aszalt gyümölcsök, cukrozott gyümölcslevek, befőttek, valamint az alkoholos italok.

Magas a szénhidráttartalma a legtöbb gyümölcsnek, de néhány kerülendő kivételtől (szőlő, banán, görögdinnye) eltekintve frissen, nyersen mértékkel fogyaszthatók.

Ajánlott szénhidrátforrások

Ajánlott szénhidrátforrások közé tartoznak a feldolgozatlan, magas rosttartalmú élelmiszerek, mint a teljes kiőrlésű gabonák és az azokból készült lisztek, tészták, kenyerek, müzlik, korpák, a zöldségek, hüvelyesek, saláták. Az olajos magvak, a tej, natúr joghurt, kefir és a gyümölcsök értékes tápanyagforrások, de fogyasztásuk csak kis mennyiségben javasolt.


close