A fogerózió és a táplálkozás

A fogerózió egy gyakori, a fog zománcának károsodásával járó probléma.

A fogerózió külsődleges okai közé tartozik a táplálkozás is, illetve ebbe a kategóriába soroljuk még a gyógyszereket, a környezeti hatásokat és az életmódot.

A következő cikkben a fogerózió és a táplálkozás összefüggéseiről olvashat.

A fogerózió táplálkozási okai között a savas ételek hatásait kell kiemelni. A legtöbb savas kémhatású étel és ital potenciálisan fogeróziót alakíthat ki. Számít az ételek és az italok eredeti pH-értéke, és az aktuális pH, mely a szájüregben mérhető a fogzománc felszínén. Az ételek és italok egyéb összetevői is befolyásolják a fogzománcra gyakorolt káros hatások eredőjét. Ilyen módosító faktor a kalcium, a foszfát és a fluorid ionok koncentrációja, a savak típusai, és azok a kémiai hatások, melyek a szájüreg tisztán tartásáért felelősek.

A nyál például enyhén alkalikus (lúgos) vegyhatású, mely a savak agresszív hatását mérsékli. Tehát önmagában nemcsak az étel típusa számít, hanem a környezeti és életmódbeli szokások, alkati tulajdonságok.

Mely ételek a legkárosabbak a fogzománc épsége szempontjából?

Az erősen és közepesen savas ételek és italok jelentik a legnagyobb veszélyt a fogzománcra, ilyenek a gyümölcslevek, különösen azok, melyek citromsav hozzáadásával készültek, a szénsavas üdítőitalok, kávé, egyes teák, a bor és a sör, az ecetes ételek, a gyümölcsök jelentős része, a cukorkák, stb.

Étkezési zavarok és fogerózió

A bevezetőben a járulékos faktorok szerepét is hangsúlyoztuk a fogerózió kapcsán. Erre egy sajnos nem ritkán előforduló példa a hányás okozta fogerózió. Az étkezés kapcsán meg kell említenünk az étkezési zavarokat is, hiszen a savas gyomortartalom szájüregbe jutása ugyanolyan káros a fogzománcra, mint a legagresszívabb savak fogyasztása.

Gyakori hányás jellemző a bulimia nevű betegségben szenvedők egy részére, akik testképzavarok következtében állandó önhánytatással próbálnak megszabadulni az elfogyasztott ételtől. A tüneteik sokszor nem nyilvánvalóak, a zománckárosodás is egy olyan tünet, mely segíti az orvost a diagnózis pontos felállításában, ha a kórtörténet nem egyértelmű.

Hogyan előzze meg a fogeróziót?

  • Étkezés után öblítse ki a száját.
  • Savas ételek, italok fogyasztása után minimum egy óra múlva mosson fogat!
  • A szénsavas italok és gyümölcslevek helyett vizet fogyasszon!
  • Savas italok fogyasztásánál használjon szívószálat!
  • Rágjon cukormentes rágót, ez segít a lúgos vegyhatású nyál elválasztásában!
  • Alkalmazzon a fogmosáshoz erózióvédő fogkrémet és szájvizet!
  • Rendszeresen keresse fel fogorvosát (félévente)!

close