Méregtelenítés előtt

A méregtelenítéssel, azaz a méreganyagok eltávolításával növelhetjük az energiaszintünket, serkenthetjük az emésztést, javíthatjuk a koncentrációt.

Az alábbiakban a méregtelenítés céljáról és kezdeti lépéseiről olvashat.

A méregtelenítés célja, hogy a test egészségének érdekében rövid távú programként kiiktassa a környezetből és étrendből érkező káros hatásokat a szervezetünkből. Számos méregtelenítő kúra létezik, a legtöbb azt célozza meg, hogy csökkentse a lehetséges káros vegyi anyagok fogyasztását, és növelje a szervezet tisztulását segítő élelmiszerek bevitelét.

Mikor nem javasolt a méregtelenítés?

A méregtelenítés nem javasolt például vérszegénységben, cukorbetegségben vagy vesebetegségben szenvedők számára, valamint a terhes vagy szoptató nőknek, gyermekeknek.

A méregtelenítő kúra megkezdése előtt fel kell készíteni a testünket rá. Ennek lépései a következők:

Étrend átalakítása

Egyes élelmiszerek befolyásolhatják a máj méregtelenítő képességét, ami befolyásolhatja a méregtelenítés folyamatát. A méregtelenítés előtti egy-két hétben próbáljuk kiiktatni a cukrot, mesterséges édesítőszereket (pl. aszpartám), transzzsírokat, finomított szénhidrátokat (például a fehér rizs, fehér tészta), glutént, szóját, feldolgozott élelmiszereket, alkoholt és a csomagolt, dobozos, konzerv vagy gyorséttermi ételeket.

Tervezzük meg a heti menüt, készítsünk listát. Keressünk hozzá bio termékeket boltokban, piacokon.

Koffeinmegvonás

Ha eddig rendszeresen fogyasztottunk koffeintartalmú italokat, akkor elvonási tünetek jelentkezhetnek, ha hirtelen vonjuk meg a koffeint. A fejfájás, fáradtság és más tünet megelőzése érdekében fokozatosan csökkentsük a koffeinbevitelt.

Folyadékfogyasztás

A méreganyagok eltávolításához a szervezetnek sok vízre van szüksége. Naponta legalább 8 pohárnyi (kb. 2,5 liter) vizet fogyasszunk.

Nem szabad mindenről lemondani

A felírt gyógyszerek szedését nem szabad a méregtelenítés miatt abbahagyni. Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket állandóan szedni kell, még méregtelenítés során is, mert a szedés megszüntetésével súlyos, akár életveszélyes állapot idézhető elő.

Amennyiben bármilyen betegsége van, gyógyszert szed, konzultáljon előtte kezelőorvosával.


close