Orthorexia nervosa

Vajon mindenki számára előnyös, ha nagy figyelmet fordít az egészséges ételek fogyasztására? Az esetek többségében igen. Azonban néhány ember szinte megszállottjává válik a tökéletes diétának.

Az orthorexia nervosa mibenlétéről, jellemzőiről és következményeiről olvashat az alábbiakban.

Akik orthorexia nervosában szenvednek, azok csak olyan ételekre fókuszálnak, amelyekről úgy érzik, hogy egészségesek. Ezért általában elutasítanak minden élelmiszert, amelyek:

  • mesterséges színezékeket, ízesítőket és tartósítószereket tartalmaznak,
  • génmódosítottak,
  • zsírt, cukrot vagy hozzáadott sót tartalmaznak.

Egyes ortorexiások arra törekednek, hogy az élelmiszerek ne tartalmazzanak baktériumokat, ezért azoknak többször mosottnak és kevésszer érintettnek kell lenniük. Az ortorexiások nem esznek házon kívül, mert elkerülik azokat az élelmiszereket, melyeket nem ők vásároltak és készítettek.

Mi jellemzi az orthorexia nervosa betegeit?

Az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei és az orthorexia nervosa betegei között az a nagy különbség, hogy utóbbiak szélsőségesen korlátozók és megszállottak az élelmiszer-választás tekintetében. Az ortorexiások elszigetelődnek másoktól, és gyakran nem fogadják el mások élelmiszerekkel és egészségüggyel kapcsolatos véleményét.

Az orthorexia nervosa teljesen átlagos törekvésként kezdődik, és az egészség helyreállítása vagy a fogyás a célja, de végül a beteg a táplálkozási hiedelmek rabszolgájává válik. Ha mégis megeszik valamit, ami „tiltott”, az pánikreakciót és bűntudatot eredményezhet.

„Tiszta” élelmiszerek veszélyei

Végül a „tisztának” tartott élelmiszerek fogyasztását tartalmazó megszorító étrend túlzott fogyáshoz, kiegyensúlyozatlan étrendhez, tápanyaghiányhoz és szélsőséges esetekben halálhoz is vezethet.

Egészségügyi szakemberek javaslata alapján az orthorexia nervosa hivatalosan elismert mentális zavar. Az orthorexia nervosára jellemző kényszeres viselkedés hatékonyan kezelhető gyógyszerekkel és kognitív viselkedésterápiával.


close