Paleo étrend

Az elmúlt években az egyik legnépszerűbb diétás módszerré az úgynevezett paleo diéta vált. Hívei szerint a tökéletes egészségi állapotot (és persze az áhított karcsúságot) úgy érhetjük el, ha visszatérünk az ideális, ősi étrendhez.

A paleo diéta hívei szerint a legtöbb egészségügyi probléma úgynevezett civilizációs okokra vezethető vissza, vagyis azért vagyunk betegek, mert nem megfelelően táplálkozunk, ezért vissza kell térnünk ahhoz az étrendhez, melyet az őseink ettek.

Ezeket ugyanis tökéletesen tudja hasznosítani a szervezetünk, és nem kell különböző méreganyagokkal is szembenéznünk. Emellett, bizonyos ételek fogyasztását teljes mértékben tiltja a paleo étrend, mert úgy tartják róluk, hogy azok fogyasztásához nem adaptálódott, alkalmazkodott eléggé a szervezetünk.

Paleo diéta alapelvei

A paleo diéta alapvetően a magas zsír- és fehérjetartalmú, alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendek közé tartozik. A paleo diéta szerint az ideális ételek közé tartoznak a húsok, a halak a belsőségek, a tojás, az olajos magvak, a zöldségek és a gyümölcsök (elsősorban a bogyós gyümölcsök). Az étrendből ki kell iktatni a gabonaféléket és a belőlük készült élelmiszereket, például a kenyérféléket és tésztákat, valamint a tejet és a tejtermékeket. Nem ajánlottak ezen kívül a különböző feldolgozott élelmiszerek, az szénsavas üdítőitalok, a mesterséges édesítőszerek, a hüvelyesek, a szója és a földimogyoró.

Paleo diéta – előnyös?

A paleo diéta nemcsak ízletes és hatékony módszert kínál az ideális testsúly eléréséhez, de állítólag számos krónikus betegség elleni küzdelemben is nagy szerepet játszik, a hívei szerint például rendkívül jó hatással van a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri problémákra, a gyulladásos bélbetegségekre, az allergiákra és egyes hormonzavarokra, például a PCOS-ra.

Paleo diéta veszélyei

A diéta kritikusai szerint egyáltalán nem biztos, hogy amit mi paleolit, vagyis kőkorszaki diétának tartunk, az valóban tükrözi az ősemberek étkezési szokásait és étrendjét. Szintén veszélyesnek tartják az étrendet, mert túl sok fehérjét és zsiradékot tartalmaz, így megnövelheti bizonyos daganatos betegségek, a köszvény, a magas koleszterinszint esélyét is.

Mellette szól azonban, hogy az étrend nagy részét a friss zöldségek teszik ki, és a követői az átlagosnál jóval kevesebb feldolgozott, adalékanyagokkal teli ételt fogyasztanak.


close