Fogyókúra, vitaminhiány és hajhullás összefüggése

A fogyókúra igénybe veszi a szervezetet, mert a csökkentett energiabevitel mellett a vitaminokból és ásványi anyagokból is kevesebbet visznek be szervezetükbe a fogyókúrázók.

Az alábbiakban a fogyókúra miatt kialakuló vitaminhiányról, és az ennek következtében kialakuló hajhullásról olvashat.

A fogyókúra során a cél a csökkentett energiabevitel miatt bekövetkező testzsír-csökkenés, ugyanis a csökkent kalóriabevitel következtében a szervezet a működéséhez szükséges energiát a zsírok lebontásából fedezi. A csökkentett energiabevitel velejárója legtöbb esetben a nem elegendő mennyiségű vitamin- és ásványianyag bevitel. A haj egészségéhez szükséges a B6-vitamin, a folsav, a biotin, a cink, a kén, a magnézium és a vas. Ha ezekből a szervezet hiányt szenved, a tünetek között megjelenik a hajhullás.

A megfelelő étrend segít a hajhullás megelőzésében

A fogyókúrázóknak érdemes úgy megválasztani az étrendjüket, hogy a vitaminbevitel ne csökkenjen, ezért rendszeresen fogyasztani kell citrusféléket, gabonaféléket, élesztőt, hüvelyeseket. A sovány húsok fogyasztása is segít a vitaminszükséglet fedezésében, az étkezés alapja pedig a zöld leveles növények, a nyers vagy párolt zöldségek kell, hogy legyenek. A B6-vitamin megtalálható például a gabonafélékben, a hüvelyesekben, az élesztőben, a biotin szintén a gabonafélékben, az élesztőben van jelen nagy mennyiségben. A zöld növények a folsav kiváló forrásai, a magnézium szintén a zöldségekben van nagyobb mennyiségben jelen, a cink- és a kénszükséglet pedig a hüvelyesekből fedezhető. A vas az állati eredetű élelmiszerekben és a zöld leveles növényekben található meg.

Fogyókúra során sok esetben jelentősen csökken a az állati eredetű ételek fogyasztása, így sokszor kell számolni vashiánnyal. A hajhullás mellett jelentkezhet még a vitaminhiány miatt bőrgyulladás, a körmök töredezése, a haj pedig veszíthet fényéből, rugalmatlanná válik, töredezni kezd. Szintén gyakori tünet a nyálkahártyák gyulladása, a fáradtság és gyengeség. A megfelelő étrend mellett a bő folyadékbevitel is szükséges a bőr, a haj és a köröm egészségéhez.

Mivel a vitaminhiány komoly tünetekkel jár, érdemes a fogyókúra során a vitaminokat és az ásványi anyagokat étrendkiegészítők segítségével pótolni, természetesen megfelelő étrend mellett.


close