Elhízás okai

Bár az elhízás okai között, a túlsúly kialakulásában öröklött hatások is szerepet játszhatnak, ez azonban ritka. Az elhízás hátterében tulajdonképpen az áll, hogy nagyobb a bevitt kalória a felhasznált kalóriánál.

Melyik az elhízás leggyakoribb okai? Ezt mutatjuk be a következőkben.

Az elhízáshoz vezető okok

Étrend

Ha gyakran fogyasztunk kalóriadús ételeket, könnyen elhízhatunk. Azok az ételek, amelyek zsírdúsak és sok kalóriát tartalmaznak, gyakori fogyasztás mellett a testtömeg növekedéséhez vezetnek. A magas zsírtartalom és kalóriaérték legtöbbször együtt jár. Elhagyható, káros energiahordozók a magas szénhidráttartalmú készítmények, mint a különféle cukorkák, sütik, szénsavas üdítők.

Mozgásszegény életmód

A mozgás, aktív életmód nagy mennyiségű energiát éget el. Jelentősen befolyásolja az anyagcserét, hiszen a nyugalomban lévő szervezet esetében sem hagyja, hogy a felhasznált energiamennyiség csökkenjen.

Ez megakadályozza, hogy egy olyan szervezet, amely alapesetben hajlamosabb az elhízásra, igazodjon a kisebb energia beviteléhez. Ez igen fontos tényező, hiszen nagyon sokszor ez okozza a fogyni akarók kudarcát, még akkor is, ha kevesebb kalóriát fogyasztanak el.

Elhízás a családban

Amennyiben az egyik, esetleg mind a két szülő súlyfelesleggel küzd, nagyobb a valószínűsége, hogy túlsúlyos lesz a gyermekük is. A genetika mellett ennek elsődleges oka a nem megfelelő életmód, a mozgáskultúra hiánya.

Betegségek

Nem túl gyakran vezethető vissza az elhízás valamilyen betegségre, így például a pajzsmirigy alulműködésre vagy a mellékvesekéreg túlműködésére. Az alkatilag lassú anyagcsere szintén elhízást eredményezhet. Bizonyos betegségek, mint például az ízületi gyulladás, korlátozzák a mozgást, és így vezethetnek elhízáshoz.

Bizonyos gyógyszerek szedése

Számos gyógyszercsoport, egyebek mellett a szteroidok, például a prednizolon, vagy némelyik vérnyomáscsökkentő és antipszichotikum, valamint a triciklikus antidepresszánsok testsúlynövekedést eredményezhetnek.

Genetikai adottságok

Öröklött tényezők befolyásolják, hogy a szervezet milyen mennyiségű zsírszövet tárol, és az hogyan oszlik el a testen. A hízásra való hajlam egészséges kondícióra való törekvéssel, többletmunkával és odafigyeléssel kiegyensúlyozható.

Életkor

Harminc fölött könnyebben elhízunk csekélyebb kalória bevitelnél, rendkívül fontos ezért fenntartani a fizikai aktivitást felnőttkorban is.

Leszokás a dohányzásról

Általános jelenség, hogy aki leszokik a dohányzásról, rögtön néhány kilóval nehezebb lesz. Ez részben a nikotinnak köszönhető, hiszen ez az anyag gyorsítja a szervezet anyagcseréjét, így több az elégetett kalória. Emellett a nikotin másik hatása, hogy a gyomor bélrendszere gyorsabban működik, ez az emésztést hatásosságát rontja. Ezenkívül a dohányzás miatt gyengül az ízek érzékelése.

A cigiről való leszokás után az ízek intenzívebbé válnak, az ételek illata is élvezetesebb lesz. Aki korábban cigizett, nagy valószínűséggel pótcselekvésként kezd el többet enni. Legtöbbször ez a megszokott cigizési rituálét helyettesíti.


close