Segít a fogyásban a diabetikus élelmiszer?

Sokan esnek abba a hibába, hogy vagy gyorsan, vagy az étrendjük jelentős módosítása nélkül szeretnének a súlyfeleslegüktől megszabadulni. A diabetikus élelmiszereken sokszor szerepel az a felirat, hogy „cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják”, de nézzük csak, valóban így van-e?

A következő cikkben a diabetikus élelmiszerek összetevőiről olvashatnak.

A diabetikus élelmiszer lényege, hogy nincs benne jelentős szénhidrátmennyiség, ezért a cukorbetegek fogyaszthatják. Azonban diabetikus és diabetikus élelmiszerek között igen nagy különbségek lehetnek, ezért ez esetben is külön felhívjuk figyelmüket, hogy az összetevők listáját alaposan olvassák el!

Diabetikus élelmiszerek veszélyei

A zsír- és kalóriatartalom nem mindig alacsony. Ennek egyik oka az, hogy a cukor kihagyása csökkenti az ízélményt, ezért a kimaradt cukrot több esetben extra zsírok hozzáadásával próbálják pótolni, az ízélményt kompenzálva. Ilyen hozzáadott zsiradékok a növény zsírok, olajok, melyek szintén tartalmaznak kalóriát, tehát a fogyókúrára alkalmatlanná teszik az ételt.
Szintén gyakori, hogy gyümölcscukor hozzáadásával pótolják a répacukrot, de ahhoz, hogy ugyanazt az édes ízélményt okozza, nagyobb mennyiségre van belőle szükség. Így – bár nem vittünk be répacukrot a szervezetbe –, ugyanúgy energiadús, egyszerű szénhidrátot fogyasztottunk.

Ez nemcsak azért jelent gondot, mert a diabetikus élelmiszerek egy része nem alkalmas a fogyókúra során történő fogyasztásra, hanem azért is, mert abba a téves hitbe ringatja a cukorbetegeket, hogy mindent megtettek egészségükért, ráadásul igen borsos áron. A cukorbetegség kettes típusa esetében a betegek jelentős része küzd súlyproblémákkal, magának a cukorbetegségnek a kialakulásában is szerepet játszik a nagy hasi zsírtöbblet, az inzulinrezisztencia.

Kalóriabevitel mértéke

Ennek megfelelően a cukorbetegek e csoportjának nemcsak a szénhidrátmennyiséget kell alaposan megszorítani az étrendjükben, hanem a kalóriabevitelt is csökkenteniük kell, és amint olvashatta bizonyos diabetikus élelmiszerek fogyasztása esetében épp ellenkező hatást ér el a fogyasztó.

A tanulság az, hogy mind a fogyókúrás, mind a diabetikus étrend összeállításakor alaposan olvassa el az ételek egyes összetevőit, és előre számítsa ki a napi kalóriabevitel és szénhidrát-bevitel optimális értékét.


close