Vegetáriánus étkezés és vitaminok

Amennyiben az állati eredetű táplálékokat száműzzük az étrendből, megnőhet az esélye, hogy nem kerül megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag a szervezetbe.

A vegetáriánusoknak különös figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő mennyiségű kalcium, vas, cink, B12-vitamin és D-vitamin bevitelére.

Vasat tartalmaz a bab, spenót, fehérrépa, cékla, aszalt szilva és a szárított gyümölcsök. A vas jobb felszívódása érdekében ajánlatos C-vitamin tartalmú ételeket fogyasztani, például citrusféléket, paradicsomot vagy brokkolit. Kalciumot tartalmazó ételforrás a brokkoli, leveles kel, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, fehérretek levele és a szójatej.

A felnőtteknek ajánlott napi B12-vitamin bevitel viszonylag alacsony. A B12-vitamin elsősorban állati eredetű táplálékokban van jelen. A tejtermékeket és tojást fogyasztó vegetáriánusok megfelelő mennyiségű B12-vitaminhoz jutnak.

A vitaminnal dúsított ételek, például bizonyos gabonapelyhek, élesztő- és szójatej fajták is megfelelő, nem állati eredetű vitamin- és fehérjeforrások.


close