A szakszerűtlen méregtelenítés veszélyei

Számos méregtelenítő diéta vált divatossá, melyekkel állítólag megszabadíthatjuk a testünket a vegyi anyagoktól és toxinoktól, miközben gyors fogyást is ígérnek.

Arról olvashat cikkünkben, milyen káros hatásai lehetnek a nem megfelelően végzett méregtelenítésnek.

A szervezetnek általában nincs szüksége arra, hogy megtisztítsuk, átmossuk. Az egy napig tartó méregtelenítés valószínűleg nem veszélyes, azonban nem sok egészségügyi haszna van ezeknek a korlátozó diétáknak. A szélsőséges diéták csak frusztrációt okoznak, potenciálisan veszélyesek.

A „méregtelenítés” ártalmai

A legtöbb méregtelenítő diéta a gyógynövények, tabletták, italok fogyasztását támogatja. Emellett gyors fogyást ígérnek, ami nem is csoda, hiszen ezek a diéták különösen alacsony kalóriabevitellel számolnak. A súlyvesztés során azonban nem az egészségtelen zsíroktól szabadulunk meg, hanem inkább az értékes fehérjéktől és folyadéktól.

A szakértők abban egyetértenek, hogy a növényi alapú étrend egészséges, azonban a diéták egy része szélsőséges, és nem juthatunk hozzá az összes szükséges tápanyagra és energiára, amelyre szükség van az egészség megőrzése érdekében. Ahelyett, hogy táplálékcsoportokat kiiktatnák az étrendünkből, törekedjünk egészséges ételek fogyasztására.

A méregtelenítő kúrákra alapvetően nincs szükségünk, és olykor még veszélyesek, károsak is lehetnek az egészségünkre.

Ha nem iszunk elegendő folyadékot, azzal felborítjuk a szervezet folyadék- és elektrolitegyensúlyát, amely gyomorproblémákhoz, fejfájáshoz, fáradtsághoz, ingerlékenységhez és kiszáradáshoz vezethet.

A „méregtelenítő” kúra nehezíti a fogyást

A vastagbélnek nincs szüksége beöntésre, kivéve, ha orvosi utasításra történik. A beöntés ugyanis fertőzést, kiszáradást és rendszertelen székletürítést okozhat. Helyette célszerűbb magas rosttartalmú étrendet követni.

A szigorú méregtelenítés lassíthatja az anyagcserét, így a fogyást is nehezíti. Sokszor a méregtelenítés vége túlevés lesz a felfokozott éhségérzet miatt.

A legjobb, ha a szervezetre hagyjuk a méregtelenítést, a máj és a vesék ezt a feladatot látják el. Hacsak nincs háttérben egészségügyi probléma, a szervezet magától megszabadul a méreganyagoktól. Az életmódváltás fontosabb, mint bármilyen méregtelenítő diéta, ha étendünket kiegyensúlyozottá tesszük, a káros szokásokat kiiktatjuk, sokkal többet profitálhatunk, mint az alkalomszerűen végzett méregtelenítő kúrákkal.


close