Candida diéta

A Candida diéta néhány éve nagyon elterjedt, köszönhetően az alternatív gyógymódok népszerűvé válásának. Az a tévhit alakult ki, hogy a gomba jelenléte feltétlenül kóros, a gombának számos különféle panaszt tulajdonítottak. Az elképzeléssel kapcsolatban klinikai vizsgálatok is történtek, melyek a gomba kóroki szerepét nem igazolták. Nézzük a tényeket!

A Candida albicans a normál flóra része. A legyengült immunrendszerű betegek esetében súlyos, gyakran végzetes kórfolyam elindítója lehet, de egészséges szervezetben betegséget nem okoz. Elterjedéséhez hozzájárul a különféle széles spektrumú antibiotikumok alkalmazása, az immunrendszer működését gyengítő kezelések alkalmazása (immunszuppresszió például autoimmun betegségekben).

A Candida panaszokat, betegséget csak különféle hajlamosító tényezők közrejátszásával okozhat. A Candida fertőzés diagnózisa nem egyenlő a székletből történő kimutatással, csak akkor merül fel kórokozóként betöltött szerepe, ha számos telep kitenyészik.

A Candida diéta alapjában véve egészséges, ha ennek nem túl drasztikus formáját nézzük. Több elképzelés van ezzel kapcsolatban, de az közös, hogy a finomított szénhidrátok, az alkohol, a tartósítószerek, mesterséges adalékok kerülését javasolják, ez az egészséges életvitelben és a fogyókúrában is hasznos. Az ettől drasztikusabb diétáknak már nincs orvosilag kimutatható haszna, sőt az egysíkú táplálkozás káros is lehet.

Bizonytalan, szerteágazó panaszok esetén, melyekkel a Candida fertőzést jellemzik (fáradtság, hajhullás, verejtékezés, édesség utáni vágy, rossz lehelet, krónikus fejfájás, hasmenés és székrekedés, csökkent libidó, stb.) az elvégzett klinikai vizsgálatokban nem igazolódott a Candida kóroki szerepe.

Az ilyen diverz és bizonytalan panaszok esetén a gombaellenes kezelés hatékonysága a placebohoz képest nem volt jobb, tehát ezek alapján egyértelmű, hogy a szerteágazó panaszok nem hozhatóak összefüggésbe a Candidával.

A Candida kimutatására alkalmazott alternatív medicinában használt módszereket a konzervatív medicina nem ismeri el, ilyen például a biorezonanciás Candida-vizsgálat. Célszerűbb először az immunrendszer erősítése, probiotikumok használata, kiegyensúlyozott táplálkozás és bőséges folyadékfogyasztás.


close