Zóna diéta

A Zóna diéta egy időben rendkívül népszerű volt, sok híresség is ennek tulajdonította jó alakját. Lényege szerint az étrendünket meghatározott rendszer szerint kell összeállítani, mert így kerülhetünk be az ideális zsírégető zónába.

E diétás módszer kidolgozója Barry Sears amerikai biokémikus, aki szerint a fogyókúrákban nem tulajdonítottak elég nagy szerepet a különböző hormonoknak, elsősorban az inzulinnak.

Szerinte az inzulin nemcsak a szénhidrát-anyagcseréért felelős, de számos krónikus betegség kialakulásában is nagy szerepe van.

Azonos tápanyag-arányok

Sears szerint a táplálkozásunk akkor tudja a hormonok, azokon belül is elsősorban az inzulin szintjét az ideális zónán belül tartani, ha abban mindig egyforma az egyes tápanyagok aránya, ettől egyetlen étkezésnél sem szabad eltérni. A Zóna diéta alapvetően az alacsony szénhidráttartalmú étrendek csoportjába sorolható.

A tökéletes arányt 40 százalék szénhidrát, 30 százalék fehérje és szintén 30 százalék zsír jelenti, ami a táplálkozástudomány által jelenleg ajánlottól jelentősen eltér. Utóbbi ugyanis 55-60 százalék szénhidrátot, 10-15 százalék fehérjét és maximum 30 százalék zsírt ír elő, de nem foglalkozik az egyes étkezéseken belüli arányokkal.

Napi ötszöri étkezés

A diéta követőinek naponta ötször javasolt ennie, és nem szabad, hogy öt óránál több elteljen az étkezések között. Megengedő étrendnek tekinthető abból a szempontból, hogy csak bizonyos magas szénhidráttartalmú, illetve magas glikémiás indexű zöldségek és gyümölcsök fogyasztását tiltja, például nem szabad banánt, szőlőt, kukoricát vagy sárgarépát fogyasztani.

A pontos tápanyagarányoknak köszönhetően a szervezet rövid időn belül beáll arra a “teljesítményzónára”, ahol optimálisan hasznosítja az táplálékban lévő tápanyagokat, és ez a folyamat súlycsökkenést, valamint a hormonszintek egyensúlyát eredményezi, így állítólag a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri problémák ellen is védelmet nyújt.


close