Kóros elhízás

A kóros elhízás a szervezet zsírtartalmának kóros felszaporodása, ezt három mutató segítségével állapíthatjuk meg. A testtömeg index a BMI. Mi a másik két mutató?

Amennyiben a szervezet több zsírszövetet hordoz magával, nem okoz problémát. Egy bizonyos határ felett azonban a zsírszövet már kedvezőtlenül befolyásolja az egészséget.

A túlsúlyos személyeknél megnő a kockázata a magas vérnyomásnak, a diabétesznek és számos egyéb egészségügyi problémának, amely komoly is lehet.

Három mutatóval megállapítható, hogy egy túlsúlyos személynek orvosi szempontból fogynia kell, vagy sem. Ilyen mutató a BMI (testtömeg index), a haskörfogat, pontosabban a haskörfogat, valamint a csípőkörfogat aránya, továbbá a személyes kórelőzmények.

Amennyiben valakinél a BMI, illetve a haskörfogat és a csípőkörfogat aránya meghaladja a megfelelő értéket, valamint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy a keringési betegség közül előfordul a páciensnél egy vagy annál több, akkor valószínűleg megoldást jelent a fogyás. Amennyiben azonban a BMI értéke 30 felett mozog, akkor a fogyás egyéb rizikófaktor hiányában is elengedhetetlen.


Tünetek

close