A metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma egy több tényező összejátszása miatt kialakuló anyagcserezavar. Komoly betegségek (például a cukorbetegség vagy a stroke) kialakulásához vezethet, ha a beteg nem részesül megfelelő kezelésben.

Az alábbiakban részletesen olvashat a metabolikus szindróma kialakulásáról, szövődményeiről és kezeléséről.

A magas vérnyomás, az emelkedett vércukorszint, a magas trigliceridszint, a túl nagy haskörfogat, valamint a HDL-koleszterin alacsony szintje olyan tünetek, melyek közül, ha három egyszerre érvényesül (nagy derékkörfogat és további két kritérium), megállapítható a metabolikus szindróma diagnózisa.

Hogyan alakul ki a metabolikus szindróma?

Egy egészséges emésztőrendszer a táplálék bizonyos részét glükózzá alakítja át. Ahhoz, hogy ez a cukor a sejtekben kifejthesse a hatását, inzulinra van szükség. Mértéktelen táplálkozás és genetikai okok következtében a sejtek glükózzal telítődnek, és nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ezt a folyamatot inzulinrezisztenciának nevezzük. A fölösleges glükóz zsírrá alakul át, lerakódik, és a beteg elhízik. Idővel a zsírsejtek is megtelnek és inzulinrezisztenssé válnak.

A kialakult állapot hatására túl magas lesz a vércukor szintje, amit a szervezet több inzulin termelésével próbál kompenzálni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki tartósan túl sokat eszik, és genetikailag is fogékony az anyagcsere-betegségek kialakulására, egyre több inzulinra van szüksége a szervezetének ahhoz, hogy optimalizálni tudja a vércukorszintjét. Így hosszú távon ez az egészségtelen életvitel 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezethet.

A metabolikus szindróma szövődményei a cukorbetegség mellett

Ha állandósul a nagy mennyiségű táplálékbevitel, és emellett megvan az örökletes genetikai hajlam a metabolikus szindrómában lévő anyagcsere-problémák kialakulására, megnő a vérzsír és a koleszterin szintje, emelkedik a zsírok koncentrációja is, ami súlyos anyagcserezavart okozhat.

A fokozott inzulintermelés következtében megvastagodnak a verőerek falai, a vérnyomásemelő anyagok pedig intenzívebb hatást gyakorolnak az érfalakra, ami magas vérnyomáshoz vezethet.

A cukorbetegség, a lipidanyagcsere zavara és a magas vérnyomás károsíthatják az ereket, ezért a metabolikus szindrómás betegeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki szívinfarktus, stroke, veseelégtelenség, valamint retinakárosodás.

A metabolikus szindróma kezelése

A metabolikus szindróma valamennyi tünete enyhíthető, ha a beteg egészségesebb életmódra vált. Meg kell válogatni, hogy miből mennyit fogyasztunk. Igyekezzünk többet mozogni és mellőzzük a dohányzást. Indokolt esetben gyógyszeres terápia is szükséges lehet. A további kezeléseket meghatározza, hogy a szindrómának milyen szövődményei alakultak már ki.


close