Egészséges-e a böjt?

Sok vallás használta a koplalást a hit vagy bűnbánat bizonyítékának eszközeként. A böjtöt olykor politikai vélemény kifejezésére és tiltakozásként is használják.

A következőkben arról tájékozódhat, hogy milyen hatással van a böjt a súlycsökkenésre, mennyire káros a böjtölés, illetve kiknek nem ajánlott böjtölni.

Bár a böjt nem a legpraktikusabb és legbiztonságosabb módja a diétának, mégis használják azért, hogy testsúlyt csökkentsenek, megtisztítsák a szervezetet a méreganyagoktól. Egyes böjtök csak vízfogyasztást engedélyeznek, mások engedik tea vagy gyümölcslé ivását is, megint mások pedig csak erősen korlátozzák a kalóriafogyasztást.

Fogyás böjt alatt

A böjt során a szervezet saját energiaraktáraihoz fordul, hogy a létezéshez szükséges energiát megkapja, ezért böjt során fogyni fogunk. Azonban a fogyás előbb-utóbb megáll, ugyanis a szervezetünk genetikailag arra van kódolva, hogy ha drasztikusan csökken a bevitt élelmiszer mennyisége, akkor az anyagcsere lelassul és takarékoskodik az energiával. Amikor újra tápanyaghoz jut, a szervezet raktározásba kezd, így akár nagyobb tömeget szedhetünk fel, mint amennyit leadtunk böjt idején.

Egyes böjtökről azt állítják, hogy megtisztítja a testet a méreganyagoktól. Erre azonban nincs bizonyíték, sőt a szervezetnek nincs szüksége méregtelenítésre, hiszen a bőr, a máj, a vastagbél és a vesék is ezt a funkciót látják el.

Böjt mértékkel

Egy-két napig tartó böjt nem ártalmas az általában egészséges emberek számára, ha elegendő folyadékot fogyasztanak. A hosszú ideig tartó böjt azonban káros lehet. A szervezetnek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, az egészség megóvása érdekében. Ha a szervezet ezekhez nem jut hozzá, az fáradtsághoz, szédüléshez, székrekedéshez, kiszáradáshoz stb. vezethet. Ha túl sokáig böjtölünk, az halálhoz is vezethet.

Cukorbetegek számára a rövid ideig tartó böjt sem javasolt, mert hirtelen vércukorszint-eséshez vezet. Szintén nem ajánlott a böjt a terhes vagy szoptató nőknek, valamint a krónikus betegségben szenvedőknek.

További cikkünk erről a témáról: Helyes böjtölés


close