Lúgosító diéta

A lúgosító diétának megkérdőjelezhető az orvos szakmai alapja. A sav-bázis viszonyok szigorú keretek között mozognak a szervezetben, és eltérés jelentkezhet valamilyen irányba.

Amennyiben savas irányba történő eltolódás alakul ki, acidózisról, lúgos irányba tolódásnál pedig alkalózisról beszélünk. Ezeknek az oka lehet légzőszervi vagy metabolikus eredetű. A szervezetünk enyhén lúgos, a vérünk pH értéke ugyanis 7,35 és 7,45 között mozog. A savas pH az élettel összeegyeztethetetlen hosszú távon.

Abba kell csak belegondolni, hogy a normál élelmiszerek fogyasztása során milyen élettani folyamatok indulnak be. A nyál kezd el először termelődni, ami lúgos pH-jú, aztán a savas gyomornedv, majd a lúgos pH-jú vékonybélnedv. A tápanyagok emésztésénél a lebontási termékek döntően savas vegyhatásúak, de ezen folyamatok mellett a vér pH értéke még bizonyos határokon belül stabil marad.

A kiegyensúlyozott étrend a követendő egészségeseknek, a csökkentett szénhidráttartalmú és csökkentett energiatartalmú diéta a túlsúlyban szenvedőknek. A gyomorsav-túltermelődéssel járó állapotokban lehet helye az alkáli vizek fogyasztásának, a pH növelése céljából.


close