A túlsúly pszichés vonatkozásai

Az elhízottság nem feltétlenül takar pszichés problémákat, de sok esetben az ideális testsúly eléréséhez a lelket is kezelni kell.

Az alábbiakban részletesen olvashat az elhízás mögött álló pszichés tényezőkről és azok kezeléséről.

Pszichológiai elméletek

Egyes pszichológusok szerint a túlsúlyos emberek azért esznek számottevően többet, mert személyiségproblémáik vannak. Ilyen gond lehet a szülő és a gyermek kapcsolatának zavara, a túlzott elvárásoknak való megfelelési kényszer, a családi egység felbomlása, az alkoholizmus, a testképzavar és egyéb pszichológiai tényezők. Ezek a problémák nem csak a túlsúly kialakulását okozhatják, hanem bármilyen táplálkozási zavar jelentkezését. Ezt támasztja alá, hogy a különböző táplálkozási problémák sok esetben átfordulnak egymásba, például az anorexiás betegek kórtörténetéből gyakran az derül ki, hogy korábban túlsúlyosak voltak.

A szakemberek másik csoportja viszont úgy véli, a súlytöbblet hibás tanulási folyamat eredménye. A szervezet számára szükségtelen tápanyag bevitele egyfajta torzult válasz, amelyet a különböző ingerek váltanak ki. Ha például az anya a nyűgös, síró csecsemőt mindig etetéssel igyekszik megnyugtatni, abból a kisgyermek azt tanulhatja meg, hogy ha rosszul érzi magát, fél vagy izgatott, akkor az evés jelent megoldást a problémájára. Felnőttként tehát evéssel válaszol ezekre az ingerekre. Egyes pszichológusok szerint a külső ingerek, mint a terített asztal látványa vagy az étel illata is hasonló reakciót válthat ki. Ennek értelmében ezek az emberek függetlenül attól, hogy ténylegesen éhesek-e, a külső jelzésekre úgy válaszolnak, hogy esznek.

Falási rohamok

Vannak olyan túlsúlyos emberek, akik időszakosan falási kényszerrel küzdenek. Rájuk általában jellemző, hogy önértékelési problémáik vannak. Undorodnak a saját testüktől, és feltételezik, hogy mindenki más is hasonlóan megveti őket. A falási tevékenységet sok szakember menekülési lehetőségként magyarázza. Evés közben ugyanis az illető csak magára koncentrál, és kizárja a külvilágot, illetve azokat a konfliktusokat és stresszforrásokat, amelyekkel nem tud, vagy nem akar megbirkózni.

A túlsúly kezelése

A súlytöbbletnek testi és lelki következményei lehetnek. A túlsúly növeli – többek között – a szív és érrendszeri megbetegedések, a daganatos elváltozások, az ízületi problémák és a cukorbetegség előfordulásának kockázatát. A fogyást elsősorban nem esztétikai okok indokolják, hanem egészségügyi tényezők. A testalkatnak megfelelő testsúly elérése és megőrzése megkívánja az életmódváltást, vagyis a táplálkozási szokások módosítását és a rendszeres testmozgás beiktatását. A test egészsége mellett ugyanolyan fontos a lélek egészsége. Számos terápiás kezelés áll a páciensek rendelkezésére, például mozgásterápia, hipnoterápia, családterápia, relaxációs módszerek stb. A cél érdekében ezeket akár kombinálni is lehet.


close