Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia a szervezet szénhidrát-anyagcsere zavara. Inzulinrezisztencia esetén csökken a sejtek inzulinérzékenysége, kevesebb cukrot képesek felvenni. Nevezik a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának is.

A szervezet működése szempontjából fontos a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában komoly szerepet tölt be a hasnyálmirigyben termelődő inzulin, amely hormonként segíti, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor.

Inzulinrezisztencia esetében csökken a sejtek inzulinérzékenysége, ugyanis az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz. Emiatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtbe a cukor bekerülhessen. Kompenzálásképpen több inzulin termelődik, mely erős éhségérzetet okoz. Fokozódik az édességek és a szénhidráttartalmú élelmiszerek utáni vágy, ezek túlzott fogyasztása pedig elhízáshoz vezet.

Az inzulintermelő béta-sejtek egy darabig bírják a tempót, majd kimerülnek, ekkor a cukorbetegnek már kívülről bevitt inzulinra van szüksége. Az ezt megelőző állapot évekig tünetmentes lehet, emiatt igen fontos a szűrés, mert időbeni felismeréssel és beavatkozással megakadályozható, illetve késleltethető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.

Inzulinrezisztencia nőknél

Az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti, akiknél túlsúly esetén már fiatal felnőttkorban is megjelenhet ez a probléma. Gyakori, hogy a betegséget a családalapítás időszakában fedezik fel, amikor a meddőség okát kutatva megmérik a vér inzulinszintjét is.

Inzulinrezisztencia okai

Az inzulinrezisztencia pontos oka ugyanakkor még nem ismert. Biztosan szerepet játszik ugyanakkor a túlsúly és az elhízás, különösen a deréktáji elhízás hordoz fokozott kockázatot. A zsírszövet nemcsak energiaraktár, de hormonokat is termel, amelyek elősegítik az inzulinrezisztencia kialakulását, megemelik a vérnyomást és a koleszterinszintet, elősegítik a szív-érrendszeri betegségek kialakulását.
Szintén fontos az inaktivitás, az ülő életmód szerepe, így ugyanis az izmok kevés glükózt használnak fel, emiatt a vércukorszint megemelkedik.

A két fő rizikófaktor mellett számításba kell még venni egyes társbetegségeket, a szteroidokkal és más hormonokkal történő kezelést, egyes gyógyszereket, a dohányzást, továbbá az alvásproblémákat (különösen az alvási apnoét), melyek mind-mind fokozhatják az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét.

További, ajánlott tartalmunk: Diéta és a meddőség


close