Pritikin diéta

Dr. Jordan Pritikin, chicagói orvos forradalmian új étrendet dolgozott ki a 60-as években, a diéta pontos tervét leíró könyv hamarosan bestseller lett.

A Pritkin diéta egy szívbarát, magas szénhidrát-, alacsony zsírtartalomra, és mérsékelt testmozgásra épülő életmód diétás módszer, mely során nem csökken az energiaszint.

A hosszútávon is eredményes étrend csökkenti a túlsúllyal gyakran együtt járó magas koleszterinszintet is, szívvédő hatása mellett, pedig négy hét alatt akár nyolc kilóval is könnyebbek lehetünk.

Teljes kiőrlésű gabonák és rostok

A Pritikin diéta, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonákra és rostokra épül. A kalóriáknak kevesebb, mint 10 százaléka származhat csak zsírokból. A Pritikin terv adott adagok fogyasztására épül minden élelmiszercsoportból.

A telítetlen olaj, finomított cukrok, magas nátriumtartalmú fűszerek, vagy a mesterséges édesítőszerek nem ajánlott élelmiszerek, ám, ha mindenképpen használjuk őket, a Pritikin terv meghatározza, hogyan.

Amit nem ehetünk

A diéta alatt nem fogyaszthatunk állati zsírokat, feldolgozott húsokat, nem zsírmentes tejből készült tejtermékeket, tojássárgáját, sós nassolnivalókat, tortákat, süteményeket, sült ételeket és a hasonlóan magas kalóriatartalmú élelmiszereket.

A terv ezeken kívül előír napi 45 perc könnyű mozgást, mint például a sétát.
A diéta csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, így azok az emberek, akik ettől szenvednek, nem szorulnak többé vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre. Kontrollálja az inzulinszintet, csökkenti a szívroham, a magas vérnyomás, a diabétesz, az érelmeszesedés, az elhízás valamint a mell- és prosztatarák kockázatát.

Mint minden diétát, ezt is érdemes egy orvossal átbeszélni, mivel a Pritikin az egyéni körülményeken alapul. Növésben lévő gyermekeknek nem ajánlott.

A legnagyobb kockázat, hogy a diéta nagyon szigorú, így azok, akik eleinte leadnak néhány kilót, kitartás nélkül azt vissza is fogják hízni, és beindul az úgynevezett jojó-effektus, valamint az egészségügyi problémák is visszatérhetnek.


close