A light élelmiszerek

A light termékek azért népszerűek, mert alacsony kalóriatartalmúak.

Sokan úgy vélik, ezek az élelmiszerek eredményesebbé tehetik a fogyókúrájukat, illetve megakadályozhatják, hogy elhízzanak. Mi történik valójában?

Az alábbiakban részletesen olvashat a light termékek összetételéről, a bennük található adalékanyagokról, az édes íz és az éhségérzet kapcsolatáról, valamint a lélektani hatásokról.

Fontos az összetételi arány

A light, azaz alacsony energiatartalmú termékek összetétele nem garantálja sem a fogyást, sem az elhízás kockázatának csökkenését. Az élvezhető aroma megvalósítása érdekében ugyanis a csökkentett cukortartalmat sokszor nagyobb mennyiségű zsiradékkal igyekeznek kompenzálni. Ugyanez érvényes az ellenkező esetben is, amikor alacsonyabb zsírtartalma miatt kap light jelzőt egy adott termék, de az élvezeti értékét csak nagyobb adag cukor hozzáadásával sikerül növelni.

Adalékanyagok a light élelmiszerekben

Sok light termék mesterséges édesítőszert tartalmaz, amelyet a szervezet nem képes hasznosítani, az a jobbik eset, amikor a test az anyagcsere folyamatok révén gyorsan megszabadul tőle. Sokkal veszélyesebb, ha az adott szintetikus anyag nehezen ürül ki, hosszabb ideig tárolódik, és felszívódik a belekben.

A mesterséges édesítőszerek egészségre gyakorolt hatása nagymértékben függ az elfogyasztott mennyiségtől. Ilyen édesítőanyag például az aszpartám, amelynek egyik bomlási terméke a metanol, amely nagy dózisban idegméreg, emellett májkárosodást és vakságot is okozhat.

Hogyan reagál a szervezet az édes ízű, de csökkentett cukortartalmú tápanyagra?

Az édes ízérzet következményeként megindul a szervezet inzulintermelése, az energiabevitel azonban elmarad. Az inzulin hatására mérséklődik a vércukor szintje, így a light termék fogyasztását követően jóval rövidebb időn belül jelentkezik az újabb éhségérzet, mint a nem light élelmiszer fogyasztása esetén. Ilyenkor általában újabb kalóriabevitel történik, vagyis többletfogyasztás.

Light élelmiszerek lélektani hatása

A light termékekből álló étkezések megnyugtatják a fogyni vágyók, vagy a testsúlyuk megőrzésén dolgozók lelkiismeretét. Gyakran előfordul, hogy ezek az emberek úgy érzik, a light élelmiszerek előnyben részesítése miatt megengedhetnek maguknak egy kis kényeztetést némi nassolnivaló formájában. Ez sokszor a plusz kilók számának gyarapodását okozza.

A másik gyakori probléma, hogy a fogyasztók egy csoportja azt hiszi, hogy a light termékekből jóval többet ehet, mint a nem light termékekből, mégsem fog elhízni. A valóság azonban az, hogy a csökkentett energiatartalmú élelmiszerek habzsolása ugyanúgy felesleges kalóriatöbbletet idéz elő.


close