A szoptatás alatti fogyókúra

A terhesség során sok nő esik abba a hibába, hogy túlzott mértékű kalóriát visz be a szervezetébe, és ennek következtében a szülés után a rajta maradt súlyfelesleg zavaró látványával szembesül, s azonnal fogyókúrába kezd, amely azonban veszélyekkel járhat.

A következőkben a szoptatás alatti fogyókúra veszélyeiről részletesen olvashat. Megismerheti a zsírszövetben tárolt toxinok veszélyeit, a fogyókúrával járó stressz hatásait.

Az anyatej termelődése bonyolult folyamat, ahhoz, hogy a csecsemő számára ideális összetételű táplálék kialakítására képes legyen egy női szervezet, bonyolult anyagcsere- és hormonális folyamatoknak kell működnie.

Toxinok juthatnak az anyatejbe

A zsírszövetnek többféle funkciója is van szervezetünkben, nemcsak energiaraktárként funkcionál, de számos toxin is tárolódik benne. Milyen toxinok ezek? Nem kell bonyolult esetekre gondolni, elég, ha sorra vesszük, hogy a salátákkal, zöldségekkel bejutott növényvédő szereket, a tartósítószereket, a mesterséges színezékek egyes fajtáit, stb. mind-mind bevisszük a szervezetünkbe, és ezek egy része nem emésztődik meg, nem kerül lebontásra és kiürítésre, hanem a zsírszövetünkben raktározódik.

Mi történik a fogyókúra során?

A szervezet először a szénhidrátokat bontja le, elsőként a meglévő glükózhoz, majd a glikogén-raktárokhoz nyúl, ha ezek elfogynak, akkor mindenképpen fent kell tartania az élettani folyamatokat, és ennek egyik módja a glükoneogenézis, azaz más molekulákból glükózt szintetizál, ilyen például az a folyamat, amikor az aminosavakból lesz glükóz.

A folyamat a fehérjék lebontásába torkollna, ha nem lenne egy alternatív anyagcsere-útvonal, mégpedig ez a zsírok lebontása, amikor is a zsírokból ketontestek képződnek, melyek a sejtek energiaforrásai lehetnek. Miközben a zsírszövetből felszabadulnak a ketontestek, a benne tárolt toxinok is a véráramba, illetve az anyatejbe jutnak. Ezáltal gyakorlatilag a női szervezetben tárolt mérgek a csecsemő szervezetébe jutnak.

A fogyókúra pszichés hatásai

Másik hatás a fogyókúra pszichére gyakorolt hatása, hiszen a fogyókúra, az éhezés feszültséggel, gyengeséggel jár, a csecsemő körüli teendők pedig már önmagukban is igen nagy feladatot rónak a kismamára, nem érdemes a stresszt fokozni, hiszen a baba a mama minden rezzenését, hangulati problémáját megérzi, és átveszi. Ezek mellett a stressz hatására csökken az anyatej mennyisége is.


close