Az ételcsoportok vitamintartalma

Az ízeken és az aromán kívül a különféle ételcsoportok tápanyagok széles tárházát kínálják. Mivel azonban önmagában egyik csoport sem rendelkezik az összes, szervezetünk számára fontos vitaminnal, naponta minden ételcsoportból kell fogyasztanunk.

Az alábbiakban rövid áttekintést kaphat az ételcsoportok vitamintartalmáról.

A gabonafélékből készült élelmiszerek, a kenyérfélék, gabonapelyhek, tésztafélék, rizs, stb., étkezéseink alapját képezik. Az alacsony zsír- és koleszterintartalmú ételcsoport gazdag keményítőben és összetett szénhidrátokban. A kitűnő energiaforrásként szolgáló gabonafélék, különösen a teljes kiőrlésűek sok B-vitamint, főleg folsavat tartalmaznak. A gabonafélékben a folsav mellett sok E-vitamin, cink, magnézium, és vas is található. Mindezeken túl ezeknek az élelmiszereknek igen magas a rosttartalma, ami elősegíti a megfelelő emésztést. A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek vitamin, ásványi anyag és rosttartalma mindig magasabb, mint a finomított termékeké.

Vitaminok a zöldségfélékben

A zöldségek alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek, sok növényi rosttal, többségükben egyáltalán nincs zsír. Rengeteg bennük a C-vitamin, a folsav, B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin. Az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin, a szervezet számára szinte csak a növényekből hozzáférhető. Béta- karotin található többek közt a spenótban, a brokkoliban, és a narancssárga színű zöldségekben, például a sárgarépában. Néhány zöldségben nagy adag kalcium, vas, magnézium is van.

A tápanyagokon túl a zöldségekben fitoösztrogén is található. A fitoösztrogéneket a növények saját védelmükre termelik a baktériumok, vírusok és gombák ellen. Pontos hatásuk még tisztázatlan, de feltételezhetően preventív hatásuk van a szívbetegségek, bizonyos daganatok és krónikus betegségekkel szemben.

Vitaminok a gyümölcsökben

A gyümölcsökben szintén nincs zsír és koleszterin. Természetes cukrot, fruktózt tartalmaznak, valamint C-vitamint, A-vitamint, káliumot, folsavat, antioxidánsokat, fitokemikáliát és növényi rostot.

A citrusfélék, a bogyós gyümölcsök és a sárgadinnye különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek. Az egész évben kapható szárított gyümölcsök vitamin- és rosttartalma szintén magas, azonban előfordul, hogy a szárított gyümölcsöt szulfittal tartósítják, ami az arra hajlamosaknál allergiás reakciót válthat ki.

A húsokban a sok fehérje, számos ásványi anyag, például cink és vas mellett, B-vitamin (thiamin, niacin, B6, B12) is található. A húsokban azonban, a sok egészséges tápanyagon kívül lipidszintet növelő telített zsírok is vannak, ezért a húsféléket mértékkel fogyasszuk és lehetőleg sovány húsokat (baromfi, halak) válasszunk.

A tejtermékekben a csontok számára nélkülözhetetlen kalcium, továbbá a fehérje, foszfor, kálium, az A- és D vitamin van.

Cukor- és zsírfogyasztás

Az amerikai Nemzeti Tejterméktanács ajánlása szerint, a tej rendszeres fogyasztása csökkenti a csontritkulás, a magas vérnyomás, és a vastagbélrák kockázatát. Azonban a rengeteg előnyös tulajdonság mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a tejtermékek magas zsírtartalmát sem. Tejből és tejtermékekből is inkább a csökkentett zsírtartalmú változatokat fogyasszuk.

A zsiradékok óriási kalóriatartalmuknál fogva hatékony energiaforrások. Az esszenciális zsírsavakat biztosítása mellett a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) hasznosulásához is szükségesek. A telített zsírsavakat tartalmazó állati zsiradékokkal szemben, a növényi olajok (olíva, napraforgó stb.) mértékletes fogyasztása jó hatással van az egészségére, mivel csökkentik a vér koleszterinszintjét.

Az édességek, cukros üdítők, nyalókák, cukorkák, stb. az óriás mértékű, szükségtelen kalórián kívül semmiféle tápanyagot nem biztosítanak.


close