Táplálkozás és a haj

A hajunk, a körmünk, a bőrünk a szervezet általános egészségéről is árulkodik. Sokan tévesen azt gondolják, hogy csak külsőleg használt szerek segítségével teremthetjük meg ezek egészségét, pedig a táplálkozás is nagyon fontos például a haj szépségének, egészségének szempontjából.

A haj egy élettelen, keratinból felépülő szaruképlet, de a hajhagymák élő szövetek, anyagcseréjük pedig rendkívül gyors. Ha a szervezet egészségi állapota kívánnivalót hagy maga után, a haj fakóvá, fénytelenné, szárazzá, töredezetté válik. Az alábbiakban a haj egészségének megőrzéséről olvashat, és megtudhatja, hogy a táplálkozás hogyan hat a haj állapotára.

A haj átlagosan naponta 0,3 millimétert nő. A keratint a hajhagymák termelik, de a haj növekedéséhez számos vitamin és ásványi anyag is szükséges még. A rohanó életmód, a stressz, a napfény-ártalom, a nem megfelelő táplálkozás mellett sok esetben jelentkeznek hajproblémák.

A haj egészsége szempontjából fontos a vitamindús étrend, a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő mennyiségű ásványi anyag bevitel. A B6-vitamin, a biotin, a folsav, a magnézium, a kén és a cink alapvetően fontos mikrotápanyagok a haj egészsége szempontjából.

Milyen ételek tartalmazzák a haj számára fontos mikrotápanyagokat?

A B6-vitamin megtalálható például a húsban, a tejtermékekben, az élesztőben, egyes gabonafélékben, a tojássárgájában és a hüvelyesekben. A folsavnak kiváló forrásai például a zöld leveles növények és a máj. A biotin a tojássárgájában, a gabonafélékben, az élesztőben fordul elő nagyobb mennyiségben, míg a magnézium a zöldségekben, a hüvelyesekben és a gabonafélékben található meg. Cinket a hús, a máj és a hüvelyesek tartalmaznak jelentősebb mennyiségben. A kén a hüvelyesekben és a tojássárgájában van jelen.

Étrendkiegészítők is szükség lehet a haj egészségének megőrzéséhez

Sok esetben az átlagos étrend – különösen a nyugati társadalmakban – nem tartalmazza ezeket a tápanyagokat megfelelő mennyiségben, ezért szükség van étrendkiegészítők használatára is.

A megfelelő étkezés mellett bő folyadékfogyasztás is szükséges. Fordítsunk kellő figyelmet a haj kíméletes ápolására, és kerüljük az ártalmas fizikai és kémiai hatásokat. A fizikai hatások közé tartozik a haj magas hőmérsékletű levegővel történő szárítása, vasalása, kíméletlen dörzsölése és fésülése. A káros kémiai hatások közé a festés és a hajformázó szerek használatának túlzásba vitele tartozik.


close