Miért hizlal a stressz?

Krónikus stressz esetén az egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás ellenére pluszkilók rakódnak le a deréktájon.

Az alábbiakban arról olvashat, mi a kortizol, miért termeli a test, és hizlal-e a kortizol.

Mi a kortizol?

Stressz hatására adrenalin és kortizol szabadul fel a szervezetben. Ez utóbbi hormont a mellékvesék termelik, s az úgynevezett glükokortikoidok közé tartozik, így képes megnövelni a vércukorszintet. Kutatások bizonyították, hogy ha túl sok kortizol termelődik, akkor súlygyarapodást okoz.

Miért termel a test kortizolt?

A kortizol egy stresszhormon, melyet fizikai, mentális vagy érzelmi stressz hatására termel a szervezet. Ide tartozik a trauma, műtét mellett a rendkívül alacsony kalóriatartalmú diéta, a túlzott edzés vagy az alváshiány is.

A kortizol egyfajta „küzdj vagy menekülj” válasz. „Élet-halál” helyzetben a kortizol növeli a glükóz, fehérje és zsíráramot a szövetekbe, véráramba, annak érdekében, hogy növelje az energiát és a fizikai készenlétet a stressz-vagy vészhelyzet kezelésére.

A kortizolszint reggel 6-8 között, és edzés után a legmagasabb, míg éjfél körül a legalacsonyabb.

Hizlal a kortizol?

Van egyfajta kapcsolat a kortizol és a testzsír, különösen a hasi zsír tárolása között, ám önmagában nem ez tesz kövérré bennünket. Sőt, a kortizol egyik hatása, hogy fokozza a zsír lebontását, hogy azt energiaként felhasználhassa a szervezet. A magas kortizol szint csak egy tényező, mely hozzájárul az elhízáshoz, de nem az elsődleges. A stressz önmagában nem növeli a testzsírt, ám serkenti az étvágyat, ami túlevéshez, fölös kalóriák miatti többletsúlyhoz vezet.

Ha sikerül változtatni életmódján, és csökkenteni a stresszt, így a szervezet kortizol szintjét, akkor csökkenhet a testsúlya is.


close