Diétás módszerek

Diétás módszerek nagy számban állnak rendelkezésünkre, de vajon melyik igazán megbízható? Az egészséges testsúly elérése és megtartása érdekében egészséges táplálkozásra, csökkentett kalória bevitelre, valamint több zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona fogyasztására van szükség, továbbá nélkülözhetetlen a gyakori testmozgás.

Az alábbiakban a divatdiéták általános jellemzőiről, az Atkins és a Pritikin diéta jellemzőiről, valamint az ideális diétáról olvashat.

A népszerű, divatos diéták gyakran ígérnek gyors és látványos eredményt. A hosszútávú siker érdekében azonban tartós életvitelbeli változtatások szükségesek. A divatdiéták a következő jellemzőkkel rendelkeznek:

  • gyors és látványos fogyást ígér,
  • túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen,
  • az ételeket „jó” és „rossz”kategóriákba sorolja,
  • naponta kevesebb, mint 1000 kalória bevitelét engedélyezi,
  • ásvány- vagy vitaminkiegészítőre van szükség,
  • egy teljes fő ételcsoportot kizár az étrendből,
  • nincs hosszútávon végzett, megbízható tanulmány a diéta hatásosságát és biztonságosságát illetően, egyes divatdiéták azt állítják, hogy kutatás támasztja alá eredményességüket, de ez a kutatás általában csak néhány ember bevonásával történik, vagy egyáltalán nem is történt meg,
  • alapvető tápanyagok kizárása (zsírok, szénhidrátok, fehérjék),
  • nincs szükség testmozgásra.

Atkins diéta

Az Atkins diéta az egyik legismertebb divatdiéta. Magas fehérje-és zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú diéta. Az Atkins diéta legutóbbi változata táplálkozási szempontból messze a legkiegyensúlyozottabb. A telített zsírsavak fogyasztása kap hangsúlyt. Megengedett a „jó szénhidrátok” fogyasztása, így rostok, vitaminok, ásványi anyagok találhatóak a fogyasztható ételekben. A diéta kezdő szakaszában azonban veszélyesen kevés szénhidrát bevitele engedélyezett.

További cikkünk erről a témáról: Atkins diéta

Pritikin diéta

Rendkivül kevés zsír és sok szénhidrát bevitelét írja elő. Sok gyümölcsöt, zöldséget lehet enni, valamint a diéta testmozgásra is sarkall. Az előírt zsírbevitel azonban nem elégséges a szervezet számára.

További cikkünk erről a témáról: Pritkin diéta

További diétás módszerek

Milyen a megfelelő diéta?

A megfelelő diétában a fehérjék, szénhidrátok és zsírok egyensúlyban vannak. Ha túl keveset fogyasztunk az egyikből, az azt jelenti, hogy többet kell fogyasztanunk a másikból. Amennyiben túl sokat fogyasztunk valamely tápanyagból, egészségügyi probléma alakul ki.


close