Szív- és érrendszeri megbetegedések elhízás miatt

A túlsúly az egész test működését érinti, emiatt rengeteg különböző betegséghez vezethet. A legismertebbek ezek közül a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Az elhízás miatt jelentősen növekszik a rákos elváltozások és az ízületi betegségek valószínűsége is, de a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási esélye nő meg a legdrasztikusabban.

Erek és a magas vérnyomás

Túlsúlyos embereknél gyakrabban jelentkezik érelmeszesedés, amely azt jelenti, hogy a belső érfalakra zsír rakódik le, így az erek átmérője csökken, és keringési zavarok lépnek fel. Ezen kívül megnő a magas vérnyomás kockázata is, amely kezeletlenül szívinfarktust és agyvérzést okozhat, azaz akár azonnali halálhoz vezethet.

Szívproblémák túlsúly miatt

Az egyik legnagyobb veszélye az elhízásnak, hogy a különböző koszorúér-betegségek, köztük a szívinfarktus valószínűsége is többszörösére növekszik. Ez az állapot azt jelenti, hogy a szívizom egy része elpusztul, mivel nem jut elég vér a megfelelő területekre.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a szívinfarktusra való hajlamot nagyban befolyásolja a táplálkozás és a testmozgás.

Az angina pectoris is gondot okozhat, amelyet a szívizomzat vérellátási elégtelensége vált ki. Elsődleges tünete a szorító mellkasi fájdalom. Első ránézésre ez is szívinfarktusnak tűnhet, de nitroglicerin hatására azonnal megszüntethető.

Kardiomiopátia és a túlsúly

Az úgynevezett kardiomiopátia a szívizomzat betegsége, túlsúllyal küzdő embereknél gyakrabban fordul elő. A kardiomiopátia valójában a szív pumpafunkciójának gyengülése, szívelégtelenséghez vezethet. Tünetei a már nyugalmi helyzetben is jelentkező nehézlégzés, a gyakori szapora légzés és általános gyengeség, gyakran agyi keringészavar is társul hozzá.


close