Diéta és a meddőség

A termékenység nemcsak a hormonoktól függ, a testi és lelki egészség mellett az sem mindegy, hogyan táplálkoznak a leendő szülők.

A meddőség hátterében szerteágazó problémakörök állhatnak.

A nőgyógyászati rendellenességek mellett a meddőség hátterében gyakran hormonális problémák állnak, a hormonrendszer szabálytalan működését pedig gyakran a helytelen táplálkozás, az ebből adódó túlsúly és ennek járulékos betegségei okozzák.

Túlsúly vagy túlzott soványság

Túlsúlyosoknál az elhízáshoz vezető endokrinológiai problémák és az elhízásból eredő krónikus betegségek miatt nem jöhet össze a terhesség. Ilyenkor életmódváltással és egészséges táplálkozással az esetek nagy részében a termékenység is visszanyerhető. Mindazonáltal, a nagyon soványakat is érintheti a meddőség, esetükben többnyire lelki okok és a lecsökkent testzsírszázalék miatt elmaradó menstruáció akadályozza a gyermekáldást. Éppen ezért még átlagos testsúly esetén sem szabad csak a testtömeget ellenőrizni, az alkati és egyéb tényezők miatt a testzsírszázalékot is figyelni kell, ami pedig szintén nagyban függ a táplálkozástól.

Változatos étrend

Meddőségnél kerülni kell a zsírban, finomított cukorban gazdag, de rostszegény ételeket. Helyette a változatos étrend javasolt, minél több idényjellegű zöldséggel és gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonákkal, sovány húsokkal, halakkal, olajos magvakkal, hidegen sajtolt növényi olajokkal. Fontos tudni, hogy a szénhidrátot nem kell száműzni az étlapról, csupán az összetett, úgynevezett „jó“ szénhidrátokat érdemes fogyasztani. A megfigyelések szerint a szélsőséges táplálkozási szokások, de még a vegán étrend is ronthat a teherbeesés esélyein. Nem szabad megfeledkezni a vitaminokról, nyomelemekről és ásványi anyagokról sem. Ezek megfelelő aránya és mennyisége mind az anya, mind a magzat számára nagyon fontosak.

PCOS és a diéta

A meddőség egyik oka nagyon gyakran a policisztás petefészek szindróma (PCOS), az inzulinrezisztencia, illetve a 2-es típusú cukorbetegség is. Bár a PCOS kialakulására az öröklött genetikai hajlam is hatással van, a mozgásszegény életforma, a túlsúly, a hasi elhízás és a jelentős mennyiségű stressz is gyakran a betegség kialakulásához vezet. Ugyan a PCOS véglegesen nem gyógyítható, megfelelő diétával jól karbantartható, tünetei visszaszoríthatók, szövődményei kivédhetők. Az ilyen jellegű táplálkozás rendszerint a társbetegségekre – inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbaj, meddőség – is jó hatással van. Az irányított étrendet a rendszeres testedzéssel mindenképpen ki kell egészíti, de akár gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Fontos, hogy a PCOS esetén felírt metformin hatóanyagú gyógyszerek csökkenthetik a folsav felszívódását.

Mellőzendő élelmiszerek

A meddőség során nemcsak a megfelelő táplálkozásra kell figyelni, hanem a cigaretta és az alkoholbevitel csökkentésére is. Problémát okozhat a túlzott tejfogyasztás, de mellőzendő a fehérje és a szénhidrát (például rántott hús burgonyapürével) egyidejű fogyasztása is. Kerülni kell minden olyan étkezési szokást és élelmiszert, ami a szervezetben erjedési folyamatot indíthat el. Így például a gyümölcs étkezés utáni, vagy esti fogyasztása sem javasolt. A mesterséges színezékeket és ízfokozókat is kerülni kell.

Javasolt étkezési forma

Javasolt étkezési norma főbb pontja a rendszeres, napi ötszöri étkezés, az optimális mennyiségben egyszerre elfogyasztott szénhidrát, az alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszerek fogyasztása, a cukor- és sóbevitel csökkentése, a napi össz-zsiradék mennyiségének csökkentése, rostban gazdag ételek fogyasztása, a megfelelő mennyiségű és rendszeres folyadékbevitel, rendszeres mozgás.

A termékenységi diéta egyébként az egészséges táplálkozás alapelvein nyugszik, így mindenkinek javasolt, laboreredményektől, betegségektől és testsúlytól függetlenül.


close