Kettes típusú cukorbetegség

Napjainkban az elhízáshoz kapcsolódó egyik legtipikusabb betegség a 2-es típusú cukorbetegség. Általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató embereknél, de manapság elhízott kisgyermekek körében is nagyon gyakori.

A 2-es típusú diabétesz elsődleges rizikótényezője az elhízás (különösen a hasra történő, úgynevezett alma-típusú), illetve az ezzel összefüggő mozgásszegény életmód.

Terhességi cukorbetegség

A terhesség során azoknál a kismamáknál is szükséges a fokozott odafigyelés, akik már 30 fölött járnak, illetve túlsúlyosak. A szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn. Elhízás nélkül ritkán alakul ki 2-es típusú diabétesz – szemben az 1-es típusúval, amire a fogyás jellemző leginkább. A betegség további rizikófaktora a stressz: a már kialakult cukorbetegség állapotát is rontja, a stresszhormonok ugyanis közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre.

2-es típusú cukorbetegség kialakulása

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei lassan alakulnak ki. Gyanúra adhat okot, ha acetonszagú a lehelet, ha ínybetegségek és bőrfertőzések alakulnak ki, ha lassú a sebgyógyulás, illetve a nőknél elhúzódó hüvelyi gombásodás nehezíti a helyzetet.

Egyik legtipikusabb tünete a gyakori szomjúságérzet és gyakori vizeletürítés. A fölös mennyiségű cukor ugyanis egy része a vizelettel ürül, ez magyarázza a fokozott folyadékfelvételt és ürítést. További tünetek a homályos látás, fáradékonyság. A lassan gyógyuló sebek, illetve gyakori fertőzések a betegség mindkét típusával együtt járnak. A 2-es típusú cukorbetegségben gyengül az immunrendszer, romlik a szervezet védekezőképessége is. Egyes betegek bőrén sötét, bársonyos bőrelváltozások alakulhatnak ki a hajlatokban, általában a hónaljban és a nyak területén, amit az inzulinrezisztencia okoz.

A betegség kialakulása diétával és sok mozgással megelőzhető. A már kialakult betegség már nem szüntethető meg, ám életmódváltással, fogyással karbantartható.


close