Elhízás és meddőség

Az elhízás közismerten ovulációs problémákat okoz, de gyakran hozzájárul a nők meddőségéhez, akiknél egyébként az ovuláció normálisan megtörténik.

A következőkből megtudhatja, hogyan vizsgálták az elhízás és a meddőség kapcsolatát, és milyen eredményekre jutottak a kutatók.

Azok a nők, akiket súlyosan elhízottnak minősítettek, 43%-kal kisebb valószínűséggel estek teherbe, mint a normál súlyú nők, vagy azok a nők, akik ugyan túlsúlyosak voltak, de nem híztak a kutatás egy éve alatt.

A meddőség és az elhízás kapcsolatát vizsgáló kutatás 3029 párt vizsgált meg, akiknek problémájuk adódott a megtermékenyüléssel. Mindegyik pár legalább egy évig próbálkozott a teherbe eséssel, és egyik párnál sem volt nyilvánvaló oka a termékenységi problémáknak – a nőknél volt peteérés és tüszőrepedés, a férfiak spermaelemzése is normális eredményt hozott.

A kutatás menete

A vizsgálat kezdetekor mérték a nők súlyát, magasságát és azt, hogy dohányzik-e. Ezután a nőket a testtömeg-indexük (BMI) alapján sovány, normál súlyú, túlsúlyos és elhízott kategóriákba sorolták.

A vizsgálatban részt vevő nők többsége (86%) vagy normális súlyú vagy túlsúlyos volt, 10%-uk pedig elhízott (a testtömeg-indexük 30 fölötti). Ezeknek a nőknek okozott a legtöbb problémát a teherbe esés a kutatás ideje alatt.

Például ha egy nő testtömeg-indexe 35 volt, akkor 26 százalékkal kisebb valószínűséggel tudott spontán teherbe esni, mint egy normál súlyú, vagy egy túlsúlyos, de nem elhízott. Ha egy nő BMI-értéke 40 vagy több volt, akkor 43 százalékkal kisebb valószínűséggel esett teherbe.

Hormonális háttér

Nem egyértelmű, hogyan befolyásolja a termékenységet az elhízás. A sikeres megtermékenyítést valószínűleg egy leptin nevű hormon zavara akadályozhatja, amely az étvágyat és az energiafelhasználást szabályozza.

Korábban úgy gondolták, hogy ha egy nő peteérése nem áll le a túlsúly hatására, akkor termékenysége a normális súlyú nőkéhez hasonló. Azonban úgy tűnik, hogy ez nem igaz.

Az elhízott nőknek gyakrabban van szükségük meddőségi kezelésre, és több gyógyszerre is van szükségük, mint a normál súlyú vagy enyhén túlsúlyos nőknek.

További, ajánlott tartalmunk: Diéta és a meddőség


close