Méregtelenítést kísérő testi tünetek

A méregtelenítés célja a méreganyagok eltávolítása a szervezetből. A méregtelenítő diéták különfélék lehetnek, de általában a méregtelenítés keretében nyers zöldségeket, gyümölcsöket, valamint gyümölcsleveket és vizet fogyaszthatunk. A legtöbb méregtelenítő kúra 7-10 napig tart.

Az alábbiakban arról tájékozódhat, hogy milyen testi tünetekre számíthat akkor, ha méregtelenítő kúrát kezd el.

Néhány ember a kúra ideje alatt és után azt érzi, hogy jobban tud összpontosítani és energikusabbá válik, bár lehet, hogy ezt csak a tudat miatt van, hogy valami jót tesznek a szervezetükkel.

Kevés a bizonyíték arra, hogy a méregtelenítő diéták valóban eltávolítanák a méreganyagokat a szervezetből. A legtöbb elfogyasztott toxin ugyanis eredményesen kiürül a vese és a máj munkájának köszönhetően a vizelettel és a széklettel.

A „kúra” menete

A méregtelenítés megkezdését követő első néhány napban előfordulhat fejfájás, különösen akkor, ha előtte az étrendünk része volt a koffein. Ezért a koffeintartalmú italok fogyasztását fokozatosan kell csökkenteni. A méregtelenítés kezdetét érdemes szabadság idejére vagy hétvégére időzíteni.

Kiszáradás

Mivel a méregtelenítő kúrák korlátozzák a bevitt táplálék, és néha a folyadék mennyiségét is, ezért a kiszáradás gyakori kísérő tünete a méregtelenítésnek.

Fáradtság, szédülés

A kevés kalória, fehérje, vitamin és ásványi anyag miatt lassúnak érezhetjük magunkat. A kiszáradás is okozhatja a fáradtság érzését. Ennek megelőzésére egészítsük ki az étrendünket gyümölcs- és zöldséglevekkel.

A böjt vagy a drasztikus kalóriamegvonás szédüléshez, hányingerhez és hányáshoz is vezethet. Szédülés és hányinger a kiszáradás miatt is jelentkezhet.

Hosszú ideig tartó méregtelenítés tápanyaghiányhoz vezethet. Leggyakrabban a fehérjehiány és a kalciumhiány jellemzi a diétát. Ezen kívül jelentkezhet hasmenés, székrekedés, ingerlékenység, akné. Ha a tünetek súlyosbodnak, akkor forduljunk orvoshoz.


close