Helyes böjtölés

A böjtölés egyre népszerűbb, az interneten keresgélve módszerek, érvek és ellenérvek ezreivel találkozunk, de a dietetikus szakemberek szerint nem tanácsos, sőt veszélyes is lehet átgondolatlanul belevágni.

Mielőtt böjtölni kezdünk, mindenképpen érdemes fontolóra vennünk néhány alapszabályt, hogy egy ilyen tisztítókúra valóban hasznunkra váljék.

Böjt tervezése

Nagyon fontos, hogy kérjük ki orvosunk véleményét, mielőtt böjtölni kezdenénk, a legideálisabb eset pedig orvosi felügyelet mellett végezni a kúrát. Ha az elhatározás és a szakértő véleménye megvan, jöhet az időpont kijelölése: olyan időszakot válasszunk, amely lehetőséget ad a visszavonulásra, és tervezzünk be előtte kellő időt mind a lelki, mind a gyakorlati felkészülésre. A böjti periódust megelőző nap egyfajta bevezető nap, amelynek során már kevesebbet eszik az ember, hogy némiképp tehermentesítse a szervezetét.

A tisztítókúra időszaka

Az eltervezett időszakban értelemszerűen a kiválasztott böjt típus szerinti étrendet kell követni. Bármilyen panasz, rosszullét esetén azonnal kérjük ki orvosunk véleményét. Hagyományosan az élvezeti szerekről is le kell mondani ez idő alatt, és mivel egy ilyen kúra elsődleges célja nem elsősorban a fogyás, hanem a testi-lelki megtisztulás, tanácsos a külső szórakoztató ingerek helyett a belső történésekre koncentrálni, pihenni, relaxálni. A nem túl kimerítő testmozgás is javasolt.

Böjt után: visszatérés a hétköznapokhoz

A böjt után felépítő időszak következik: az emésztőrendszer kímélésének érdekében a szervezetet fokozatosan kell visszaállítani a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

A tisztítókúra jó alkalmat ad arra, hogy lezárultával ne egészségtelen szokásainkhoz, hanem tudatosabban felépített, a szervezet számára kedvezőbb étrendhez térjünk vissza, hogy igazán hosszú távon is profitálhassunk belőle.

További cikkünk erről a témáról: Egészséges-e a böjt?


close