Máj méregtelenítés

A máj méregtelenítése kapcsán fontos tudni, hogy testünk természetes méregtelenítésének központi szerve éppen maga a máj. A máj méregtelenítése így a májkímélő diétát is magába foglalja.

A méregtelenítő folyamatnak számos lehetséges útja van. A vízben oldódó anyagok el tudják hagyni a szervezetet mind a bőrön, a tüdőn, illetve a vesén át is. Más, vízben nem oldódó lerakódott anyagok a szervezetben maradnak, ezeket a máj alakítja át.

Méregtelenítés szempontjából májunk a legfontosabb szervünk, hiszen a mérgező anyagok legnagyobb részét ez a szerv bontja le, illetve változtatja meg.

Májunk úgy alakít ki kiürítésre szánt, vízben oldódó anyagokat, hogy biokémiai folyamatok során átalakítja az adott anyagok kémiai felépítését. A májat elsősorban úgy kímélhetjük, hogy nem iszunk alkoholt, illetve nem eszünk túlságosan zsíros, nagyon fűszeres ételeket.

Májunk méregtelenítését segíthetjük még nagy mennyiségű folyadék bevitelével, leginkább szánsavmentes vizet és gyógyteát érdemes fogyasztani. Ezen kívül ajánlott még zöldséglevek vagy természetes gyümölcslevek fogyasztása is. Szintén segíthet a máriatövis, illetve a csalántea.


close