Gyermekkori elhízás

Elhízott gyermekeknél az egészséges életvitel jobb választás lehet, mint a diéta vagy fogyókúra. Mivel gyermekekről van szó, a szülőknek igen nagy szerepük és felelősségük van ebben.

A legfontosabb kiemelni, hogy a gyermekek túlsúlyát nem lehet a testsúly csökkentésére szánt készítményekkel kezelni.

A gyermekkori elhízás kezelése azért is nehéz, mert egy gyermek még nem látja be, hogy a későbbi szövődményekre (az ízület problémái, 2-es típusú cukorbetegség, az erek elmeszesedése, a légzőszervek problémái, hipertónia) a gyerekkori életmód is hatással van. Mivel a következmények súlyosságát nem érzik, nem tartják fontosnak életvitelük megváltoztatását.

További nehézséget jelent, ha a szülők mindent meg akarnak adni gyermekeiknek, és rossz érzéssel tölti el őket, ha olyan – amúgy egészségtelen – dolgoktól tiltják el őket, amelyeket más gyerekek megkaphatnak.

Ezért érdemes a szakrendelés orvosai – dietetikus, endokrinológus, pszichológus és gyógytornász – segítségével felvilágosítani a szülőket és gyerekeiket arról, hogy diétázás helyett inkább szemléletmód-váltással változtassanak a gyermek étrendjén és életmódján.


close