Vércsoportdiéta

A vércsoporton alapuló táplálkozás megalkotója Peter d’Adamo, aki édesapja kutatását folytatva felfedezte, hogy különböző vércsoportú emberek különbözően reagálnak bizonyos táplálékokra.

A vércsoportdiéta eredetileg nem a fogyókúrát, hanem az egészségmegtartást tűzte ki célul, de ma már fogyókúrás módszerként is számon tartják. Ezen diéta hatásosságát a mai napig vitatják.

A vércsoportdiéta alapjául szolgáló elmélet lényege, hogy míg egyes tápanyagokban lévő lektinek az egyik vércsoport számára hasznosak, a másik csoportba tartozó ember számára károsak lehetnek. Így a diéta pontosan leírja, hogy melyik vércsoport számára milyen élelmiszer ajánlott és kerülendő.

„0” vércsoport diétája

A nullás vércsoport számára készült diéta elsősorban sok húsfélét és kevés tejterméket ajánl. A zöldségek közül a babfélék, a fokhagyma, a brokkoli, a saláta, gyümölcsök közül füge, szilva, ringló fogyasztását részesíti előnyben. A tejtermékeket nem ajánlja, csak a kecskesajt fogyasztását engedélyezi.

„A” vércsoport diétája

Az elmélet szerint az „A” vércsoport a földművelés kialakulásának időszakában jött létre, ezért nekik vegetáriánus étrendet ajánlanak. Ez azt jelenti, hogy bátran fogyaszthatnak halat, szóját, babféléket, diót, földimogyorót, de kerülniük kell a húsféléket és a tejtermékeket.

„B” vércsoport diétája

A „B” vércsoportba tartozóknak elsősorban tejtermékek fogyasztását ajánlja az étrend, gabonafélék közül a rozsféléket, kölest, zabot, a zöldségek közül a zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, karalábét engedélyezi. Viszont tiltja a liba-, kacsa-, csirke- és sertéshús fogyasztását.

„AB” vércsoport diétája

Az „AB” vércsoport étrendjében a diéta alapján kiemelkedő szerepe van a tejtermékeknek, a tojásnak és a halnak. Az ide tartozók bátran ehetnek krumplit és rizst, bármilyen hazai zöldséget és gyümölcsöt, viszont érdemes kerülniük a baromfi-, marha-, borjú- és sertéshúst.

További ajánlott tartalmunk ebben a témában: Diétás módszerek


close