Méregtelenítés

A méregtelenítés egy olyan diéta, amely a szervezetben található toxinok és mérgek eltávolítását célozza meg. Ugyan a méregtelenítő diéták ma nagyon divatosak, egyáltalán nem biztos, hogy hasznunkra is válnak.

A következőkben nemcsak a méregtelenítő diéták fajtáit, hanem azok esetleges hátrányait is részletesen bemutatjuk .

A méregtelenítő diéták többsége mögött nem áll tudományos háttér, ha nem megfelelően végzik, ártalmas is lehet.

Az a célja a méregtelenítésnek, a méregtelenítő diétáknak, hogy segítsék megszabadítani a szervezetet a különféle mérgektől. Amennyiben valaki megpróbál böjtölni, akkor átmenetileg le kell mondani néhány élelmiszer fogyasztásáról. Ezt követően fokozatosan ismét bevezetik az étrendbe a korábban használt élelmiszereket.

A legtöbb böjtre jellemző, hogy a méregtelenítéshez bio élelmiszerekre, különböző italokra, így sok-sok vízre van szükség. Az alkohol, a koffein és a dohányzás kerülendő, mellőzni kell a gyógyszerek használatát, illetve nem szabad feldolgozott vagy finomított élelmiszereket fogyasztani.

A legelterjedtebb méregtelenítés:

  • Zsírégető diéta
  • Limonádé diéta
  • Májtisztító diéta
  • Nyers étel diéta
  • Egyes esetekben a máj tisztításához gyógynövényeket használnak, vagy beöntést alkalmaznak a belek méregtelenítésére, ezen módszerek kombinációját is használják.

A méregtelenítés hátrányai

  • A legtöbb méregtelenítő diétát nem lehet hosszú távon bírni, mert olyan szigorú.
  • A súlyveszteség rendszerint a folyadékveszteségből, valamint az izomveszteségből ered. Ráadásul gyorsan visszatér az eredeti testsúly, amennyiben abbahagyják az általában betarthatatlan diétát.
  • Hosszútávúan alkalmazva a méregtelenítő étrend károkat okozhat a szervezetben

Kétségtelenül minden ilyen méregtelenítés során használunk vegyi anyagokat.

Nem mindegyik anyag rossz azonban. Ahogyan a szintetikus vegyi anyagok sem automatikusan ártalmasak, a természetes anyagból kinyertekre sem mondhatjuk azt, hogy minden esetben egészségesek.

Természetes méregtelenítő rendszer testünkben

A szervezet rendelkezik természetes méregtelenítő mechanizmussal, amely jobban működik, mint bármely méregtelenítő diéta.

A vegyszerek feldolgozásában a máj valamint a vesék kiváló munkát végeznek, így azok verejték, vizelet, illetve széklet formájában kiválasztódnak. Például a vastagbélben természetes módon megtalálható baktériumok méregtelenítik az élelmiszer maradékokat, annak nyálkahártyája pedig megakadályozza a méreganyagok és a baktériumok szervezetbe történő visszaáramlását.

A máj saját vegyi anyagait egyéb anyagokkal egyesíti, melyeket a vizelettel a vesék választják ki.

Milyen előnyei lehetnek a méregtelenítő diétának?

Vannak, akik szerint a méregtelenítés által fogyhatunk, továbbá energikusabbak leszünk, valamint, hogy ez a kellemetlen procedúra segíthet megelőzni a krónikus betegségeket.

A panaszok a méregtelenítő diéta hatásaként ugyan enyhülhetnek, ám semmi bizonyíték sincs arra, hogy ennek a a méreganyagok eltávolítása lenne az oka. A javulást főképp az eredményezheti, hogy mit, illetve mit nem evett vagy ivott a páciens a „tisztítókúra” során.


close